Наближаємо перемогу разом: українська символіка у виробах для потреб ЗСУ

Війна! Вона поділила життя всіх українців на період до 24 лютого 2022 року і після… Важко сказати, коли ми зрозуміли, наскільки страшне це слово й те, що воно несе з собою. Усвідомлення прийшло якось само собою і … об’єднало нас… З вірою в ЗСУ ми наближаємо НАШУ ПЕРЕМОГУ!

З жовтня до грудня 2022 року всі учасники освітнього процесу Білоцерківського фахового коледжу сервісу та дизайну під керівництвом директора Алли Олегівни Степури брали участь в Обласному пошуковому проєкті «Наближаємо перемогу разом: Українська символіка у виробах для потреб ЗСУ», організованому Навчально-методичним кабінетом професійно-технічної освіти у Київській області.

Ідея проєкту полягала у пропагуванні українських символів через їх втілення у виробах здобувачів професійної освіти для потреб Збройних Сил України.

Символіка – це своєрідна візитівка нації та країни, одна із могутніх підвалин національної культури. Саме знання символів допомагає нам усвідомити картину світу, спосіб мислення наших пращурів, їхні естетичні та моральні ідеали. Сучасним та могутнім символом України є Збройні Сили України, наші захисники та захисниці!

Під час роботи над проєктом здобувачі освіти ознайомились із символами Петриківського розпису, як авторськими, так і у сучасній інтерпретації, дослідили значення кольорів в українському декоративно-ужитковому мистецтві.

Символи української вишивки мають довготривалу історію та різноманітну кольорову гаму. У своєму пошуку здобувачі освіти пройшли шлях від перших стібків ручної до автоматизованої та механізованої системи вишивки; поринули в атмосферу минулого й засвоїли одну з головних цінностей історії – Ми вільний народ і в нас тече кров сильних та незламних духом НЕСКОРЕНИХ УКРАЇНЦІВ!

У додрукарських етапах, в процесі макетування та виготовлення поліграфічних виробів із застосуванням технік лазерного гравіювання, прямого харчового друку, висічки пакувальної продукції та цифрового друку, майбутні фахівці з ІТ-технологій, досліджували тематику Запорізької Січі.

Одним із важливих завдань проєкту – було відновлення духовного зв’язку між поколінням нинішніх лицарів і поколінням наших прадідів, які билися з тим самим лютим московським ворогом сотні та тисячоріччя тому. Вибір символів Запорозького козацтва не був випадковим, а, у першу чергу, пов’язаний із тим, що на території міста Біла Церква знаходиться головна локація другої окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців. Студенти старших курсів коледжу, наші випускники та їхні батьки є частиною великої родини цієї бригади.

Мабуть найбільш відповідальним етапом нашого проєкту був логістичний. Ми діяли злагоджено й швидко, щоб усі вироби:  рушники, хустинки, повербанки, кружки, дзеркальця, смаколики – та інші, додатково придбані й дуже необхідні нашим захисникам і захисницям, речі було передано в госпіталі, на передову. Також учасники проєкту організували акцію «Зачіска для воїна», під час якої майбутні перукарі безкоштовно стригли бійців.

Як ніколи ми стали згуртовані,

Бо інакше і не могло статися!

Хоч довкола всі очі – втомлені,

Та ніхто не планує здаватися!

І ніхто не бажає скоритися,

У ярмо свою вдіти голову.

До останнього будемо битися!

З найлютішим нашим ворогом!

(Павло Деркач) Доступ до відеопрезентації проєкту за посиланням:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *