Бабин Яр: історія та долі

Щороку в незалежній Україні 29 вересня вшановують пам’ять розстріляних у Бабиному Яру. Цьогоріч ми відзначаємо 83 річницю наймасовішого знищення євреїв та інших національностей, проведеного нацистами у Києві 29-30 вересня 1941 року, коли загинуло понад 33 тисячі людей. Масові розстріли тривали упродовж усієї окупації. За ввесь цей час страчено від 70 до 150 тисяч. Бабин Яр став символом жорстокості та безмежної людської ненависті, водночас і символом пам’яті та скорботи.

Для відзначення цієї драматичної події комунальний заклад Київської обласної ради «Мала академія наук учнівської молоді» провів в режимі онлайн засідання історичної студії на тему «Бабин Яр: історія та долі». На цьому заході були присутні здобувачі освіти групи В-2 Білоцерківського фахового коледжу сервісу та дизайну разом з викладачем історії Булдиковою Р.Я.

Студенти із великим зацікавленням послухали виступ завідуючого сектору інформаційно-краєзнавчої роботи, вченого секретаря Білоцерківського краєзнавчого музею, кандидата історичних наук Бурлако С.І., який розповів про голокост у Білій Церкві під час нацистської окупації 1941-1944 років, коли близько 5 тисяч євреїв нашого міста були розстріляні. Він підкреслив, що звірства фашистів тоді – це звірства рашистів проти українців сьогодні, і наша перемога – в єдності українців різних національностей.

Також на зустрічі була присутня співробітниця меморіального центру Голокосту «Бабин Яр», яка розповіла про роботу колективу, створені локації, які можна відвідати, і підкреслила необхідність продовження досліджень про трагедію, виявлення імен загиблих, історії їхнього драматичного життя. Ми маємо завжди пам’ятати про ці страшні події, щоб подібне ніколи не повторилося.