Запалимо свічки, хвилиною мовчання. Пом’янемо всіх жертв отих страшних часів…

08 листопада 2023 року з метою національно-патріотичного виховання і формування у молоді національної історичної пам`яті у актовій залі Білоцерківського фахового коледжу сервісу та дизайну для здобувачів освіти груп 1 та ІІ курсів було проведено тематичний захід «Голодомор. Помста за свободу».

Голодомор 1932-1933 років – страшна трагедія в історії нашої держави. Щоб не повторилися такі події, ми повинні  пам’ятати про них. І українці не забули…Сьогодні урок історії засвоєний.

       Щорічно в четверту суботу листопада в Україні та світі вшановують пам’ять жертв Голодомору, який у 2006-му році Законом України був визнаний геноцидом українського народу.

Перед учасниками години пам’яті  постали страшні картини голодомору зі спогадів свідків тих подій. Були показані уривки з художнього фільму «Голод-33», знятого за романом В. Барки «Жовтий князь», що написаний на реальних подіях, та з документального фільму режисера В. Новицького «Голодомор 1932-1933 років», взятого із архівів Інституту національної пам`яті.

Ведучі заходу – студенти  групи В-4, проникливо і емоційно розповіли про причини виникнення голодомору, його загострення і трагічні наслідки. Також був використаний і деякий краєзнавчий матеріал, взятий із місцевого музею.

Хроніка подій супроводжувалась декламуванням поезій, що наповнювали залу атмосферою глибокого трагізму і співчуттям до жертв геноциду.

Учасники заходу долучилися до хвилини скорботи у пам’ять про тих мільйонів українців, що загинули мученицькою смертю від організованого владою голодомору. Були запалені поминальні свічки. Хліб на столі нагадував усім про свою ціну і святість.

На жаль, ми і зараз живемо у страшний і драматичний для України час. Нові випробування для нашого народу – агресивний напад сусідньої країни, що має плани на знищення української державності і нашого суверенітету та етнічної належності. Як тоді, так і зараз, ми вистоїмо. Цього вимагає правда історії, наш новий єдиний і демократичний світ.

«Борітеся – поборете!» – відомий заклик великого Кобзаря дає нам впевненість у перемозі. Лише з врахуванням минулого, ми можемо йти в майбутнє.