Майстер-клас «Родинний оберіг»

У рамках Днів науки та творчості 27 квітня 2023 року у Білоцерківському фаховому коледжі сервісу та дизайну був проведений творчий захід з виготовлення ляльки-мотанки на тему: «Родинний оберіг».

Спікер Поштаренко Л.П. ознайомила всіх учасників заходу з історією створення одного з найцікавіших та найдоступніших творів декоративно-вжиткового мистецтва – лялькою-мотанкою та її захисними функціями.

Майстер-клас з виготовлення оберегу для родини і душі провела Заслужена майстриня народної творчості, володарка нагрудного знака «За збереження народної традиції» Попова Олена Кирилівна, яка гостинно завітала до нас з м. Богуслав. З метою популяризації народної творчості, розповіла про талант, здобутки та досягнення майстрині.

Олена Попова володіє технікою художнього човникового ткацтва і самостійно виготовляє тканини для своїх виробів. Вона виготовляє рушники, сорочки, сукні, скатертини. Її роботи добре знані в Україні та за її межами. Майстриня познайомила здобувачів освіти та педагогів зі своїми роботами.

Олена Кирилівна розробила власні ескізи для виготовлення української ляльки-мотанки. Під час зустрічі майстриня продемонструвала свої професійні вміння, передала знання з виготовлення ляльки, поділилася мистецькими задумами, таємницями  створення мотанки зі збереженням традицій національного костюму.  Ляльки-мотанки дають змогу не загубити прадавню лялькову культуру нашої землі та залишити її для майбутніх поколінь.

Невтомно працюючи, у кожен витвір мистецтва вона разом із її виконавцями вложила частинку своєї душі і любові, щоб дійсно мотанка мала захисну силу. Її творчість, чуйність та щирість в роботі передалися кожному хто завітав на захід.

Щиро дякуємо Поповій Олені Кирилівні за проведений цікавий і творчий майстер-клас та за популяризацію і збереження традицій української народної творчості!